Interviews

Solliciteer nu

Homepage        Over ons       Interviews

Gertjan Willems - Directeur Sociaal Domein

“De gemeente Rijswijk stimuleert de ontwikkeling van het individu. Hiermee heb ik het echt getroffen. En als je dan laat zien dat je wat kunt en wilt, dan is er veel mogelijk!”

Had je Gertjan 15 jaar geleden verteld dat hij nu directeur Sociaal Domein bij de gemeente Rijswijk zou zijn, dan had hij je niet geloofd. Hij moest zelfs opzoeken waar Rijswijk ligt. Gertjan studeerde rechten in Groningen en zag zichzelf aan de slag gaan in de meer zakelijke sector. Dat liep anders, en hoe! Inmiddels werkt Gertjan alweer meer dan 4 jaar bij de gemeente Rijswijk.

Gertjan: “Die 4 jaar zijn voorbij gevlogen en ik ga iedere dag met plezier naar mijn werk. Het beeld dat veel mensen hebben bij het werk van een ambtenaar is misschien niet zo flitsend. Je denkt misschien al snel aan een logge organisatie, aan veel regels, aan ‘kastje naar de muur’. Daar moeten we aan werken! Want wat ik op de werkvloer zie is vooral de energie en gedrevenheid om onze inwoners te helpen en het goede te doen.

Ik ben in Rijswijk begonnen als business controller binnen het Sociaal Domein. Daarna ben ik manager geworden van het team Bedrijfsvoering. Een jaar later heb ik gesolliciteerd op de functie die ik nu heb: directeur Sociaal Domein.” Lachend: “Je zou kunnen zeggen dat ik goed ben in het snel wegwippen van mijn leidinggevende.”

Hij vervolgt: “Ik heb best een steile klim gemaakt als het gaat om mijn loopbaan. En ja, daar kwam een stukje geluk bij kijken. Maar het was niet alleen maar toeval. Het kenmerkende van deze organisatie is dat er veel aandacht en ruimte is voor persoonlijke en professionele groei. De gemeente Rijswijk stimuleert de ontwikkeling van het individu. Hiermee heb ik het echt getroffen. En als je dan laat zien dat je wat kunt en wilt, dan is er veel mogelijk!”

Uiteindelijk hoop ik vooral te blijven groeien in zien wat echt het verschil maakt: oog hebben voor de ander en omzien naar elkaar, zowel collegiaal als in de maatschappij. Het meest uitdagende in onze organisatie is dan ook de groei die Rijswijk doormaakt. Wij zijn de snelst groeiende gemeente van Nederland. Dat vraagt om aanpassingsvermogen en een plan voor de toekomst. Samenwerken, er op tijd bij zijn en focus op het oplossen van het probleem in plaats van het symptoom zijn dan volgens mij de sleutels in de aanpak. En dat kunnen wij best!

Lees hieronder verder over de functie van Gertjan en het Sociaal Domein

"Bij het Sociaal Domein helpen we inwoners van Rijswijk om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen leven. Als dat niet meer lukt of kan, dan pakken wij onze verantwoordelijkheid om deze mensen zo snel mogelijk van de juiste hulp te voorzien.

Als directeur maak ik onderdeel uit van de directie van de gemeente. Dat betekent dat ik als het ware een schakel ben tussen burgemeester en wethouders en mijn afdeling. Je kunt je voorstellen dat koers bepalen, beslissingen maken en daarover verantwoording afleggen grote onderdelen van mijn werk zijn. Het allerlastigste daarin is om de moeilijke zaken makkelijk te maken en makkelijke dingen niet te moeilijk. Maar gelukkig hoef ik dat niet alleen te doen. Ik heb veel slimme collega’s met het hart op de juiste plek. Er gebeurt zo ongelofelijk veel, daar ben ik echt trots op.

Wat mij drijft is het verbeteren van de dagelijkse realiteit van de mensen in de stad. Dat zijn bijvoorbeeld eenzame ouderen, ontheemde vluchtelingen, kwetsbare kinderen en de alleenstaande ouder met geldzorgen. Ik geloof dat ik het in mij heb om voor hen het verschil te maken.”

Lijkt het je ook interessant om voor de gemeente Rijswijk te werken? Kijk dan eens naar onze openstaande vacatures!

Ontwikkel jezelf

Wij ontwikkelen niet alleen de stad. 

Onze organisatie beweegt mee. 

Hier stimuleren wij talent, ook dat van jou!

Voel je vrij

Wij denken niet in hokjes. 

Je geeft zelf invulling aan jouw rol. 

Wees creatief, neem initiatief. 

Het resultaat, dat is wat telt!

Altijd dichtbij

Wij werken in een gemeente 

met een warme sfeer en korte lijnen. 

Hier kennen wij elkaar bij naam. 

Wel zo prettig!

Werk met betekenis

Ons werk heeft betekenis. Wij werken voor en samen met de stad. Iedere inwoner telt!